Nieuws


Frequently Asked Questions (FAQ):

Omdat het niet altijd even duidelijk is voor (nieuwe) studenten wat een dispuut is en wat het lid-zijn hiervan precies inhoudt beantwoorden we hier veel gestelde vragen.

  • Wat is een dispuut?

Een dispuut is een verband tussen studenten die verschillend zijn qua leeftijd, studie en afkomst, maar die samen hun studietijd verrijken met alle mooie dingen die het studentenleven te bieden heeft. Een dispuut heeft een verticale structuur wat inhoudt dat er elk jaar nieuwe studenten bij komen en er ook weer mensen weggaan nadat ze hun studie hebben afgerond of voortzetten in een andere stad. Hierin is een dispuut dus anders dan bijvoorbeeld een jaarclub waar een bepaalde groep mensen zich verbinden met elkaar in het begin van hun studententijd en waarna de samenstelling niet meer verandert. Een dispuut kan onderdeel zijn van een overkoepelende studentvereniging of onafhankelijk zijn.

  • Wie zijn jullie en waar staat O.M.H. Cerberus voor?

O.M.H. Cerberus is een heerendispuut dat als sinds 1991 bestaat en daarmee diepe wortels heeft in het Maastrichtse studentenleven. O.M.H Cerberus staat voor Onafhankelijk Maastrichts Heerendispuut Cerberus. “Onafhankelijk” betekend dat wij geen onderdeel zijn van een grotere vereniging. Bij ons word je direct lid van het dispuut en hoef je niet eerst lid te worden van een grotere vereniging om bij de groep mensen aan te kunnen sluiten waar jij je thuis voelt. We hebben wel veel contact met de vele andere onafhankelijke disputen in Maastricht en werken ook samen om evenementen te organiseren, maar wij bepalen zelf wat we wel en niet doen en hebben als leden geen verplichtingen naar derden.
De titel “Maastrichts” spreekt redelijk voor zich. We studeren allemaal in Maastricht en dit is dan ook onze thuisbasis. En “Heerendispuut” houdt in dat we uitsluitend mannelijke leden hebben. Daar kun je hieronder meer over lezen.

  • Wat doen jullie?

Als dispuut hebben we vaste momenten waarop we samenkomen en er zijn vele activiteiten die we elk jaar ondernemen. De woensdagavond is onze vaste avond dat we bijeenkomen. Op deze avonden zijn we vaak in onze kroeg te vinden en ondernemen we geregeld activiteiten met elkaar of samen met bevriende heren- en damesdisputen. Daarnaast organiseren we zelf elk jaar speciale dagen waar we onze oud-leden (weer) ontvangen of familieleden de kans krijgen het dispuut te leren kennen. We gaan ook geregeld met elkaar een weekend weg naar bijvoorbeeld Texel of de Ardennen.

  • Gaat dit allemaal ten kosten van mijn studie?

Kort gezegd: helemaal niet. Het beeld bestaat dat veel studenten hun studententijd vergooien door alleen maar in de kroeg te zitten en nooit te studeren. Het feit dat je bij een dispuut gaat betekend helemaal niet dat je minder gaat studeren en langer over je studie doet. In tegendeel. In de laatste jaren is er veel veranderd en worden er steeds strengere eisen gesteld aan studenten. Studenten moeten bijvoorbeeld in hun eerste jaar een bepaald aantal studiepunten halen om door te mogen gaan en ook worden studenten geacht sneller af te studeren. Wij passen ons als dispuut daar ook op aan en zeggen: de studie staat op één. Je bent in Maastricht om te studeren. Dat je daarnaast jezelf ook op andere vlakken ontwikkeld is alleen maar goed maar dit moet niet ten koste gaan van je studieresultaten. Daarom zorgen we ervoor dat iedereen, van onze jongste tot onze oudste leden, aangemoedigd wordt om hun studiepunten te halen. We studeren onderling ook regelmatig samen en mensen van vergelijkbare studies helpen elkaar waar dat kan. Zo kunnen de andere leden van het dispuut je juist helpen op de moeilijke punten in je studie en kun je zonder vertraging je studie afronden.

  • Waar zitten jullie?

Cerberus heeft samen met twee andere Heerendisputen studentencafé “De Boschpoort” opgezet. Dit café is inmiddels een begrip in Maastricht en wordt door veel studenten frequent bezocht. Vaak zijn we op woensdagavonden hier te vinden en maken een mooie avond met de vele heren- en damesdisputen die hier borrelen. Daarnaast komen we ook met activiteiten en integraties op veel andere plekken in Maastricht. Aangezien we een onafhankelijk dispuut zijn, zijn we ook niet gebonden aan één sociëteit (verenigingsgebouw) en kunnen we dus zelf bepalen waar we heengaan en wat we doen.

  • Hoe kan ik jullie wat beter leren kennen?

Als je een mannelijke student bent in Maastricht die het dispuut wel wat beter zou willen leren kennen dan nodigen we je geheel vrijblijvend uit op een van onze kennismakingsborrels. Dit zijn informele avonden waar je gezellig aansluit bij de rest om een beter beeld te krijgen van wie we zijn en wat we doen. Je hoeft hier dus niet persoonlijk voor uitgenodigd te worden, je mag altijd langskomen. Houd deze website en onze Facebook pagina in de gaten voor data waarop je langs kunt komen. Neem ook gerust contact op met onze abactis (secretaris) voor wat meer informatie of stuur even een mailtje. De contactgegevens vind je op deze website onder het kopje “contact”.
We hebben over het algemeen kennismakingsborrels net na de Inkom en rond januari en februari. Mocht je nou net deze borrels gemist hebben mag je altijd even contact met ons opnemen om te kijken wanneer je eens langs kunt komen. Zeker doen want we willen jou ook graag leren kennen!

  • Hoe word ik lid?

Als je ons hebt leren kennen en je ziet het wel zitten om lid te worden van het dispuut, en het klikt ook van onze kant, dan nodigen we je uit voor de aspiranten-tijd (kortweg: A-tijd). Dit is een tijd dat wij jou goed kunnen leren kennen en jij het dispuut. Je wordt namelijk lid van een dispuut waar je tijdens de rest van je studententijd lief en leed mee wil delen. Om jou en onszelf een kans te geven hebben we dus een aspiranten-tijd waarin je ervaart hoe het is om lid te zijn. In deze tijd zijn er activiteiten en opdrachten waarmee je de kans krijgt te laten zien wie je bent. De aspiranten-tijd doorloop je (bijna) altijd met andere nieuwe leden samen en zo bouw je een hechte band op met elkaar.
Deze tijd is dus zeker niet hetzelfde als een ontgroening! Hierover bestaan vele mythes en vooroordelen die niet van toepassing zijn op wat wij doen. Het doel van onze a-tijd is elkaar leren kennen en jou de kans te geven te laten zien wie je bent. We gaan je dus niet anoniem afzeiken en (letterlijk en figuurlijk) door het slijk halen zoals dat bij sommige grote studentenverenigingen wel gebeurt. Voor vragen over het lid worden en andere zaken ben je uiteraard vrij om ons er over te spreken op onze kennismakingsborrels.

  • Waarom zou ik lid worden van Cerberus? Wat maakt jullie uniek?

Simpelweg zijn wij niet op zoek naar een bepaald type persoon dat bij ons dispuut past. Ons idee is dat wij op zoek zijn naar jongens die zichzelf durven te zijn en daarmee wat toevoegen aan het qua karaktereigenschappen en afkomst diverse gezelschap. Dit resulteert erin dat we een gevarieerde groep jongens zijn die elkaar aanvullen en persoonlijke ontwikkeling aanmoedigen. Wij zoeken dan ook de discussie met elkaar op en dagen elkaar uit zélf nadenken in plaats van achter anderen aan te lopen.
Naast de unieke diversiteit die het dispuut te bieden heeft hebben we ook een ijzersterke onderlinge band met elkaar. Doordat we alles met elkaar kunnen delen hebben we een goede band en kunnen we elkaar blindelings vertrouwen. Ook jij kunt hier een deel van uitmaken omdat we altijd op zoek zijn naar jongens die het dispuut aanvullen op hun eigen manier.

  • Waarom hebben jullie alleen mannelijke leden? Is dat niet saai?

In het Maastrichtse studentenleven is het de standaard dat je gescheiden heerendisputen en damesdisputen hebt. Gemengde disputen komen (haast) niet voor. Mannen en vrouwen zijn nou eenmaal erg verschillend en de band die je als mannen met elkaar hebt is heel anders dan je die samen met vrouwen zou hebben. De verbondenheid die je met elkaar hebt in een dispuut is te vergelijken met die van broers onder elkaar. Dit betekend dat je alle leuke kanten van het studenteleven met elkaar kunt delen maar als het even tegenzit heb je altijd je vrienden van het dispuut waar je op terug kunt vallen en die met raad en daad voor je klaarstaan.
Je moet ook niet denken dat we altijd alleen maar met mannen onderling zijn. In onze eigen kroeg De Boschpoort zijn er net wat meer damesdisputen dan heerendisputen. Dit betekent dat er een goede verhouding is tussen de leden van diverse disputen en leer je als lid van een mannendispuut ook vele andere dames (en heren) kennen van andere achtergronden. Je zult dus merken dat je als lid naast je eigen dispuut ook vele andere mensen in het studentenleven leert kennen. Wij moedigen dit ook zeker aan door regelmatig een ‘integratie’ te organiseren met andere disputen waarbij het doel is elkaar beter te leren kennen door het doen van leuke activiteiten.